Достойни Българи Фондация
Фондация Достойни българи

Фондация „Достойни българи“ беше създадена да помага на обществото, оставяйки знаци след себе си, като издига паметници на въдворени в забвение по време на комунистическия режим Достойни българи.

Първият издигнат от Фондацията паметник е на Атанас Буров в неговия роден град Г. Оряховица.

Атанас Буров
Атанас Буров – паметник в Горна Оряховица

Буров завършва финанси и право в Сорбоната и още млад е избран от съгражданите си за народен представител.  Финансов министър е в няколко български правителства, за което Народния съд го осъжда на дългогодишен затвор.

Ръководството на затвора забранява да му се дават животоспасяващите лекарства за сърце, въпреки че съпругата му редовно ги доставя, поради което на 79 – годишна възраст той почива в Пазарджишкия затвор. Касае се за предумишлено садистично убийство.

На 6-ти декември 2011 г., на връх Никулден, деня на банкера, в Градската градина на София, до Българската Народна Банка, там където е истинското му мястото, открихме паметник на Достойния българин Атанас Буров.

Оставяйки вярна на своята идея, Фондация ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ взе решение да изгради паметник на големия наш историк, дипломат и писател Симеон Радев.

Паметник на Симеон Радев
Паметник на Симеон Радев

Въпреки своя неоценим принос към Отечеството той се пита:

Отговорът на признателни поколения българи е, че без неговата книга „Строители на съвременна България“, ние нямаше да познаваме нашата следосвобожденска и съвременна история.

Представяме Ви новия проект на Фондация  ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ за издигане паметник на Цар Борис III – Обединител. След проведен конкурс,  проектът получи одобрението на Софийска Голяма Община и Министерство на Културата, паметникът да бъде поставен в Борисовата градина.

Цар Борис III
Цар Борис III

Негово Величество  Цар Борис III – Обединител е роден, живял и умира в България. Участва в три войни и винаги е в първите редици по фронтовете. След като сяда на престола, се сблъсква с тежките последици за Отечеството след войните. Постепенно животът на българите започва да се подобрява и неговият авторитет нараства в царството и извън пределите на България. Свидетел на войни и разруха, на преврати и политически убийства, Цар Борис посреща Втората Световна Война с тревога и разумно поведение. Още в началото на войната той провежда политика на неутралитет. С помощта на Берлин, Лондон и Москва успява да върне Южна Добруджа и продължава да се бори за връщането на Тракия и Македония към майка България. С тази си политика той неслучайно остава в историята като Цар – Обединител. Голяма е заслугата на Българската Православна Църква и народните избраници за спасяването на българските евреи в чертите на Царството, но нека никой не забравя, че решаваща е била думата на Царя.

За да запази мира в нашите земи, той не позволява нито един български войник да замине за Източния фронт, защото знае какво е отношението на българите към руския народ.

Цар Борис III е българският Народен Цар. Безпределна е любовта на хората към него. Българският народ го изпраща в по-добрия свят с ридания и скръб.

Никой досега не е казал истината дали Негово Величество  Цар Борис III – Обединител е умрял от насилствена или естествена смърт, но всеки родолюбив българин знае, че ТОЙ УМРЯ ЗА БЪЛГАРИЯ!

Проект за паметник на цар Борис III
Паметник на цар Борис III

Фондация ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ се обръща към всички които споделят нейните идеи, за морална и финансова подкрепа при изграждане паметника на Цар БорисIII-Обединител. Средствата се набират на банковата сметка на Фондацията.  

ФОНДАЦИЯ ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД

IBAN: BG23 UNCR 7000 1522 1168 66

BIC: UNCRBGSF

BULGARIA, SOFIA, sq SVETA NEDELYA 7